Un vehicul spațial s-a dezintegrat în aer, deasupra Oceanului Pacific

Publicat: 08/05/2015, 10:15

„Vehiculul Progress M-27M a încetat să mai existe la 05.05, ora Moscovei, pe 8 mai 2015. Intrarea sa în atmosferă s-a făcut (…) deasupra părții centrale a Oceanului Pacific”, a precizat Roscosmos într-un comunicat de presă. Aproape toate vehiculele spațiale de acest tip se dezintegrează în atmosferă sau cad în oceane.

Operatorii de zbor din Rusia au pierdut controlul asupra vehiculului Progress M-27M la câteva ore după lansarea acestuia, cu ajutorul unei rachete Soyuz, în urmă cu o săptămână. Vehiculul ar fi trebuit să se conecteze pe 28 aprilie la Stația Spațială Internațională (ISS), pe care urma să o aprovizioneze, însă a eșuat în această misiune. Rusia lansează în fiecare an trei sau patru vehicule spațiale de tip cargo cu scopul de aproviziona Stația Spațială Internațională.

Distrugerea acestui vehicul cargo, care a costat aproape o jumătate de miliard de euro, reprezintă o nouă lovitură foarte dură pentru sectorul spațial rusesc, un domeniu strategic aflat colimatorul politicienilor din această țară din cauza eșecurilor înregistrate în ultimii ani. Eșecul acestei misiuni nu pune însă în pericol echipajul de pe ISS, care dispune de rezerve de hrană și oxigen pentru mai multe luni. O capsulă spațială Dragon, construită de compania americană SpaceX cu rolul de a aproviziona ISS, va fi lansată cel mai devreme pe 19 iunie.

O comisie de anchetă a fost însărcinată să stabilească circumstanțele acestui incident, care pare să se fi produs în momentul separării vehiculului de racheta purtătoare, a anunțat vicepreședintele Roscosmos, Aleksandr Ivanov. Rezultatele acestei anchete vor fi prezentate în mod public înainte de 13 mai, precizează Roscosmos.

Agențiile de presă ruse, citând surse din interiorul industriei aerospațiale rusești, au anunțat deja că următoarea misiune spațială care ar trebui să trimită cosmonauți la bordul ISS, programată să decoleze pe 26 mai de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi amânată cu două săptămâni din cauza problemelor tehnice cu care s-a confruntat vehiculului din gama Progress.

Roscosmos nu a confirmat aceste informații, dar o conferință de presă prevăzută pentru vineri, la care urmau să participe cei trei membri ai echipajului din acea misiune – un american, un rus și un japonez – a fost anulată.

Actualul echipaj de la bordul Stației Spațiale Internaționale este alcătuit din americanii Terry Virts și Scott Kelly, rușii Anton Șkaplerov, Ghenadi Padalka și Mihail Kornienko și italianca Samantha Cristoforetti.

Vehiculele spațiale rusești Progress sunt capsule robotizate de unică folosință, fiind considerate un fel de „cai de povară” în rândul vehiculelor folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite în mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital încă din anul 2000, când primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, și au o istorie de succes. În august 2011, o defecțiune din timpul lansării a dus la prăbușirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automată la ISS. Un sistem secundar, de rezervă, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite cosmonauților de la bordul ISS să preia controlul manual de la distanță, în cazul în care apar probleme cu sistemul Kurs.

Vehiculele spațiale Progress au un aspect similar cu cel al capsulelor spațiale Soyuz, fiind alcătuite din trei module, utilizate pentru transportul spre și dinspre ISS al echipajelor umane. În locul unei capsule pentru transportul echipajului uman, vehiculele Progress includ un modul umplut cu combustibil care este utilizat de ISS pentru menținerea pe orbita corectă.

Aceste vehicule rusești sunt parte a unei flote spațiale robotizate care livrează în mod regulat materiale către ISS. Vehicule automatizate din Japonia și Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Stației Spațiale, dar și vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX și Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

Cea mai recentă misiune de alimentare a ISS a fost efectuată de capsula fără echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansată pe 14 aprilie și s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
Fructul MINUNE care PROTEJEAZĂ inima, reduce grăsimea abdominală și previne atacurile de cord!
Cod galben în București și mai multe județe. ANM anunță ceață densă și posibil polei,...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva...
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Testamentul Monicăi Tatoiu. Ce se întâmplă după moartea femeii de afaceri
Pilaf cremos cu ciuperci. Îl poți pregăti în acest post
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Un cartier din Marsilia este încălzit cu apă din Marea Mediterană